Mitropolia Basarabiei

Site fondat cu binecuvântarea I.P.S. Petru de Bălţi, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor

Sfânta Parascheva prăznuită la Soroca

Posted By on 28 octombrie 2012

La 27 octombrie, Înalt Preasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie labiserica cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din oraşul Soroca (preot paroh Radu Russu).

Împreună cu Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei au conslujit preoţi din Basarabia şi din România.

Cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Petru, părintele profesor dr. Mihail Milea, profesor la Seminarul Teologic din Buzău, a fost rostit un cuvânt de învăţătură.

Înaltpreasfinţitul Petru, la sfârşitul Sfintei Liturghii, a vorbit despre viaţa Cuvioasei Parascheva şi modul în care moaşte Sfintei au ajuns la Iaşi. Între altele, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a spus: „Vrednicul de pomenire domn creştin al Moldovei, Vasile Lupu, după ce a plătit 300 pungi de aur sultanului Murad IV, a reuşit, în 1641, să aducă moaştele Cuvioasei la Iaşi. Şi de atunci Cuvioasa Maica noastră Parascheva a devenit ocrotitoare Moldovei. Ea este ocrotitoarea şi a noastră, a românilor de această parte de Prut. Dar ea este şi ocrotitoarea tuturor românilor din toate provinciile româneşti. Sfânta Parascheva răspunde rugăciunilor fiecărui creştin dacă este chemată în rugăciuni fierbinţi. Moaştele Sfintei, în prezent, se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde creştinii vin, se închină cu evlavie, şi-i cer ajutor. Ea a devenit izvor de însănătoşire trupească şi spirituală pentru cei care-şi pleacă genunchii cu evlavie la sfintele sale moaşte, rugând-o să mijlocească la Hristos, Mântuitorul nostru. Mulţi dintre frăţiile voastre s-au închinat sfintelor sale moaşte şi a-ţi primit ajutor”.

„Să o cinstim după cuviinţă pe această aleasă a lui Hristos, aducându-i rugăciunile noastre curate în faţa sfintei sale icoane. Iar viaţa ei sfântă, plină de evlavie şi milostenie, să ne fie model de vieţuire creştină. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca urmând vieţile sfinţilor să ne îmbrăcăm în lumină şi să câştigăm mântuirea”, a îndemnat Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru.

În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Petru a apreciat mersul lucrărilor de construcţie la noul sfânt locaş (în prezent sfintele slujbe se oficiază în subsolul viitoarei biserici), subliniind că „acolo unde este credinţă, Dumnezeu ajută”. „Ştim că pe aceste vremuri nu este uşor să înalţi biserici, dar iată, aici, la Soroca, cu ajutorul oamenilor lui Dumnezeu cu inimă darnică, lucrurile avansează. Sfânta Parascheva să vă ajute să duceţi la bun sfârşit ridicarea acestei frumoase biserici închinate ocrotitoarei Moldovei”, a mai spus Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

Pentru activitatea pastoral-misionară şi munca organizatorică depusă la înălţarea sfântului locaş, părintele paroh Radu Russu a fost gratificat cu distincţia bisericească „Bederniţa”. De asemenea, ÎPS Petru a decorat cu distincţii de vrednicie mai mulţi creştini, care s-au evidenţiat prin contribuţie semnificativă la construcţia noii biserici.

Părintele Radu mulţumit Înaltpreasfinţitului Petru pentru vizită şi binecuvântare arhierească acordată comunităţii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din oraşul Soroca şi de asemenea a mulţumit ctitorilor pentru sprijinul acordat la înălţarea bisericii.

Toţi cei prezenţi au avut ocazia să se închine la veşmântul Cuvioasei Parascheva. Veşmântul se păstrează la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” şi a fost adus la Soroca cu ocazia sărbătoririi Cuvioasei Parascheva.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Constantin Sandu a fost hirotonit preot.

În drum spre Chişinău, Înaltpreasfinţitului Petru a vizitat şantierul bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Soroca, unde părintele paroh Sorin George Huluţă – Saftiuc l-a informat peÎntâistătătorul Mitropoliei Basarabiei despre mersul lucrărilor.


Comments

Comments are closed.